Wypieki z pieca chlebowego

z pieca chlebowego-11W piątek 16 listopada, uczestnicy warsztatów kulinarnych wyjechali do Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie na trzecie spotkanie w ramach projektu realizowanego przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. Realizowany przez stowarzyszenie projekt nosi tytuł „Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce – łączy pokolenia, chroni dziedzictwo Krajny i Pałuk”.

Jest to przedsięwzięcie edukacyjno-rekreacyjne nawiązujące do lokalnego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego Krajny i Pałuk. Podczas czterogodzinnych warsztatów uczestnicy zapoznali się z zasadami, przepisami i techniką wypieku chleba. Przygotowali ciasto i wypiekli chleb w piecu chlebowym. Ponadto w trakcie oczekiwania na wypiek chleba wykonali mus jabłkowy, przygotowali ciasto na racuchy a następnie je usmażyli. Każdy uczestnik warsztatów zabrał ze sobą przygotowany przez siebie chleb do domu, aby również domownicy mogli go skosztować. Tematem kolejnego spotkania będą „Pałuckie Przysmaki”.
                                   Tekst: Grażyna Kamińska, koordynator projektu

Wyszukiwanie na stronie

logo stow

logo-rp

kort_t

pole_g

Gościmy:

Odwiedza nas 35 gości oraz 0 użytkowników.

Gościliśmy:

5305746
Dziś
Wczoraj
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
408
14367
21747
5215192
27270
79709
5305746

Your IP: 3.15.31.125
Server Time: 2025-05-10 04:14:35
finansowanie